Χάβρη: Το εργοστάσιο παραγωγής παικτών

2016-08-15 19:00

Τα φώτα και τα βλέμματα όλων των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων της Ευρώπης, είναι στραμμένα στα μεγάλα πρωταθλήματα, όπως η Πρέμιερ Λιγκ, η Πριμέρα Ντιβιζιόν, η Μπουντεσλίγκα και η Σεριέ Α.

Όμως, υπάρχουν και πρωταθλήματα που κάνουν όλη την… ‘’βρώμικη’’ δουλειά, είτε ‘’βγάζοντας’’, είτε ‘’φτιάχνοντας’’ παίκτες που μετά από καιρό και εάν υπάρχουν οι κατάλληλες συγκυρίες και συνθήκες, θα βρεθούν μετά στα μεγάλα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που προαναφέραμε. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι θα γνωρίζουν, ότι το Πορτογαλικό πρωτάθλημα, με χαρακτηριστικά υποδείγματα την Πόρτο, την Μπενφίκα και τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, που βρίσκουν παίκτες από διάφορα μέρη του κόσμου, περισσότερο απ’ την Λατινική Αμερική και αφού τους ‘’φτιάξουν’’  και ανέβει η χρηματιστηριακή τους αξία, τους μοσχοπουλάνε και έτσι μεγαλώνουν κατά πολύ τον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Βέβαια υπάρχουν και  πρωταθλήματα που ‘’παράγουν’’  παίκτες, βγάζοντας τους απ’ τα τμήματα υποδομής τους. Το καλύτερο ίσως δείγμα, είναι το γαλλικό πρωτάθλημα, από τα τοπικά πρωταθλήματα, μέχρι την Λιγκ 1. Υπάρχει μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει βγάλει πάμπολους παίκτες που πέτυχαν και έγιναν γνωστοί, πράγμα που αποτελεί αξιοπρόσεχτη περίπτωση. Αυτή είναι η Χάβρη, η οποία παρότι έχει να παίξει στην Λιγκ 1 από τη σεζόν 2008-2009, έχει ‘’βγάλει’’ παίκτες που έχουν γίνει γνωστοί και έχουν επιτυχημένες καριέρες.

Ας απαριθμήσουμε λοιπόν κάποια απ’ τα ‘’δημιουργήματα’’ της Χάβρης:

1.Πολ Λαμπίλ Πογκμπά

Γεννημένος στο Λαγκνί-σιρ-Μαρνέ της Γαλλίας, με ρίζες απ’ την Γουινέα, 23 ετών σήμερα, μέσος, βγήκε απ’ τα ‘’φυτώρια’’ της Χάβρης και από κει μεταγράφηκε στα αντίστοιχα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην οποία επέστρεψε σήμερα, έναντι του ποσού των 105 εκατ. ευρώ (!), έπειτα από μια σπουδαία πορεία με τη Γιουβέντους.

2. Λασανά Ντιαρά

Γεννημένος στο Παρίσι, με καταγωγή από το Μάλι, αμυντικός μέσος, ο 31χρονος σήμερα ‘’Λας’’, με τα μικρά περάσματα από Άρσεναλ και Τσέλσι και Ανζί, αλλά και τη σπουδαία καριέρα με τη Ρεάλ Μαδρίτης, αγωνίζεται πλέον στην Μαρσέιγ, ενώ είναι και 33 φορές διεθνής με την εθνική Γαλλίας.

3. Φλοράν Σιναμά-Πονγκόλ

Γεννήθηκε στον Σαν-Πιερ της Γαλλίας, είναι 31 ετών, σέντερ φορ και έχει μια μεγάλη καριέρα στην Λίβερπουλ, την Ρεκρετίβο, την ίδια τη Χάβρη και την Ατλέτικο Μαδρίτης. Σήμερα, αγωνίζεται στην Τσαϊνάτ της Ταϋλάνδης.

4. Μαμαντού Νιάνγκ

Γεννήθηκε στο Ματάμ της Σενεγάλης, με γαλλικές ρίζες, επιθετικός, 36 χρονών σήμερα, με καριέρα σε Τρουά, Στρασβούργο, Μαρσέιγ και Φενέρμπαχτσε. Έχει 59 συμμετοχές και 19 γκολ με την εθνική της Σενεγάλης, ενώ σήμερα δεν έχει ομάδα, με τελευταία του να είναι η γαλλική Αρλ.

5. Στιβ Μανταντά

Γεννημένος στην Κινσάσα του Ζαΐρ, με γαλλική υπηκοότητα και ρίζες απ’ τη δημοκρατία του Κονγκό, ο 31χρονος τερματοφύλακας με την μεγάλη καριέρα και στην Χάβρη, αλλά και τη Μαρσέιγ και με 22 συμμετοχές στην εθνική Γαλλίας. Πρόσφατα, μεταγράφηκε στην Κρίσταλ Πάλας.

6. Γκιγιόμ Οαρό

Γεννήθηκε στο Σαν Λουίς, στη Γαλλία, 32χρονος σέντερ φορ, με μεγάλη καριέρα στη Χάβρη και την Παρί Σεν Ζερμέν. Από το 2014, αγωνίζεται στην Ελβετική Γιουνγκ Μπόις.

7. Ντιμίτρι Παγιέ

Γεννημένος στο Σαν Πιερ της Γαλλίας, 29χρονος εξτρέμ και μεσοεπιθετικός, με καριέρα στην Ναντ, τη Σεντ-Ετιέν, τη Λιλ και τη Μαρσέιγ, που αγωνίζεται από πέρυσι στην Γουέστ Χαμ, αποτελεί πλέον έναν πολύ περιζήτητο παίκτη σε πολλά μεγάλα Ευρωπαϊκά κλαμπ.

8. Ριγιάντ Μαχρέζ

Γεννήθηκε στο Σαρσέλς της Γαλλίας, με Αλγερινή υπηκοότητα. Καριέρα στην Χάβρη και απ’ το 2014 αγωνίζεται στην Λέστερ, κερδίζοντας μάλιστα και το πρωτάθλημα στην Πρέμιερ Λιγκ πέρυσι. Αποτελεί μεταγραφικό στόχο μεγάλων Ευρωπαϊκών συλλόγων.

9. Μπεντζαμίν Μεντί

Από τα μεγάλα ταλέντα της Ευρώπης, γεννημένος στο Λονγκτζουμό της Γαλλίας, με ρίζες απ’ τη Σενεγάλη, ο 22χρονος αριστερός μπακ, με καριέρα στη Χάβρη και τη Μαρσέιγ, μεταγράφηκε πρόσφατα στην Μονακό.

10. Ζαν-Αλέν Μπουμσόνγκ

Γεννήθηκε, στην Ντουάλα του Καμερούν, αλλά με γαλλική υπηκοότητα, 36χρονος κεντρικός αμυντικός, με καριέρα στη Χάβρη, την Οσέρ, τη Νιουκάστλ, τη Γιουβέντους, τη Λυών, αλλά και τον Παναθηναϊκό. Πλέον, έχει ‘’κρεμάσει’’ τα παπούτσια του.

11. Βικάς Ντορασό

Γεννημένος στο Χαρλφλέρ της Γαλλίας, μέσος, Γάλλος στην υπηκοότητα, με ρίζες από τον Μαυρίτιο. Πλέον 42 ετών, μακριά απ’ την ενεργό δράση. Ίσως το όνομα του δεν το ξέρουν πολλοί, αλλά είναι ένας απ’ τους καλύτερους ντριμπλέρ που έχουν παίξει στην Λιγκ 1. Καριέρα σε Χάβρη, Λυών και Παρί Σεν Ζερμέν και περάσματα από Μίλαν και Μπορντό.

12. Κάρλος Καμενί

Γεννήθηκε στην Ντουάλα του Καμερούν, με γαλλικές ρίζες, 32χρονος τερματοφύλακας. Πολύ μεγάλη καριέρα στην Εσπανιόλ και την Μάλαγα, στην οποία αγωνίζεται ως σήμερα, ενώ έχει και 71 συμμετοχές με την εθνική Καμερούν.

13. Σουλεϊμάν Ντιαβαρά

Γεννημένος στο Γκαμπού της Σενεγάλης, με γαλλικές ρίζες. Κεντρικός αμυντικός, 37χρονών, έχει αποσυρθεί πλέον απ’ την ενεργό δράση. Έχει καριέρα στην Χάβρη, τη Σοσό, την Τσάρλτον, τη Μαρσέιγ και τη Μπορντό, όπου θα τον θυμούνται και οι Έλληνες φίλαθλοι, καθώς ήταν αρχηγός των ‘’Γιρονδίνων’’ στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό για τη φάση των ‘’16’’ του Τσάμπιονς Λιγκ.

 

Όπως και να το κάνουμε αποτελεί ένα ‘’εργοστάσιο παραγωγής παικτών’’ οι οποίοι πετυχαίνουν στις καριέρες τους και γίνονται γνωστοί.

 

 

    Αλέξανδρος Μιχαλακάκος