Ένας πρόωρος προπονητής

2015-11-10 09:31

Ο Παναθηναϊκός επέλεξε τον Αντρέα Στραματσιόνι για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία, έναν προπονητή, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του σαν ποδοσφαιριστής, αλλά η ατυχία του τον έφερε γρήγορα στα προπονητικά τιμ.
 
Πως ξεκίνησε...
Πρόλαβε να κάνει μόνο παιχνίδι ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και αυτό διότι στα τελευταία λεπτά του αγώνα συγκρούστηκε με αντίπαλος και διέλυσε τους χιαστούς του.
Το 2000 σε ηλικία μόλις 24 ετών, εντάσσεται στο προπονητικό τιμ της AZ Sport, μιας μικρής ομάδας της Ρώμης και το 2002 αναλαμβάνει την ομάδα νέων της Ρομουλέα.
Η δουλειά του δεν άργησε να φανεί και το καλοκαίρι του 2005, σε ηλικία 29 ετών, αναλαμβάνει τις μικρές ομάδες, της αγαπημένης του ομάδας, της Ρόμα. Η εξαετία του είχε απολογισμό δύο πρωταθλημάτων και έξι παικτών το 2010, που είχε στη «δούλεψή» του, να καλούνται στην Under-18 της Ιταλίας.
 
Η ονειρεμένη αρχή και το άσχημο τέλος
Το όνομα του άρχισε και έπαιρνε άλλο κύρος και η  Ίντερ με το που τελειώνει το συμβόλαιο του (2011) με την Ρόμα να τον «αρπάζει» και να δικαιώνεται, καθώς ο Ιταλός τεχνικός (2012) κατακτά το θεωρητικά Τσάμπιονς Λιγκ της κατηγορίας με την ομάδα νέων των «νερατζούρι».
Πριν καλά καλά καταλάβει τη πέτυχε, προβιβάζεται στην στην πρώτη ομάδα της Ίντερ ως υπηρεσιακός μέχρι το τέλος της σεζόν, μετά την απόλυση του Κλαούντιο Ρανιέρι.
Η Ίντερ τελειώνει την χρονιά έκτη στην βαθμολογία και παίρνει την ύστατη στιγμή το εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ, με τον Στραματσιόνι να κερδίζει στην συνέχεια νέο τριετές συμβόλαιο.
Η σεζόν 2012-13 ξεκινά ονειρικά, καθώς στον πρώτο γύρο ξεκινά καταφέρνει να κάνει εννιά διαδοχικές νίκες και την ένατη να είναι ιστορική, καθώς με το 3-1 επί της Γιουβέντους τερματίζει ένα απίθανο σερί 49 αγώνων της «Μεγάλης Κυρίας» χωρίς ήττα.
Όμως η κατάρρευση δεν άργησε να έρθει, καθώς η Ίντερ στον δεύτερο γύρο, έχοντας βέβαια πολλούς τραυματισμούς, κάνει ένα σερί από αρνητικά αποτελέσματα, με τον άπειρο Στραματσιόνι να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στην πίεση.
Οι «νερατζούρι» εκείνη την χρονιά τερματίζουν στην ένατη θέση και μετά από 15 χρόνια μένουν εκτός ευρωπαϊκών κυπέλλων.
 
Η κατρακύλα
Μένει εκτός για μια χρονιά από τους πάγκους προκειμένου να παρακολουθήσει μαθήματα, έτσι ώστε μα πάρει το δίπλωμα UEFA Pro. Το καλοκαίρι του 2014 αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Ουντινέζε, προσπαθώντας να την προσαρμόσει με το αγαπημένο του σύστημα, το 3-5-2.
Πράγμα το οποίο δεν θα αποφέρει καρπούς, αφού η Ουντινέζε κάνει την χειρότερη πορεία εδώ και 21 χρόνια τερματίζοντας στη 16η θέση. Ο πρόεδρος των «μπιανκονέρι» Τζαμπάολο Πότσο δεν ενεργοποίησε την οψιόν ανανέωσης συμβολαίου του, με αποτέλεσμα να αφήσει τον Ιταλό 39χρονο τεχνικό ελεύθερο. 
 
 
 
 
Γιώργος Βενιέρης