Εξερευνώντας τα... αστέρια!

2015-05-29 20:08

Champions League… Ένα όνομα χιλιάδες συναισθήματα, για το αντρικό κοινό.  Ο λόγος που πολύ άντρες «παρατάνε» τις κοπέλες-γυναίκες τους, τα βράδια της Τρίτης και της Τετάρτης. Χιλιάδες κόσμος από όλο τον κόσμο παρακολουθεί αυτή τη διοργάνωση και αποτελεί το «ετήσιο Mundial», αφού έχουν την ίδια δημοτικότητα. Το Ευρωπαϊκό διασυλλογικό πρωτάθλημα, έχει φτάσει στο τέλος του και όλοι περιμένουν την τελευταία παράσταση… Στις 6 Ιουνίου το Βερολίνο θα βάλει τα καλά του και όλο το ποδοσφαιρικό κοινό θα συγκεντρωθεί σε καφετέριες, πλατείες, στα σπίτια τους για να παρακολουθήσουν την τελευταία παράσταση δύο «όμορφων κυριών», της Γιουβέντους και της Μπαρτσελόνα. Προβλέψεις για το νικητή θα ήταν λάθος να γίνουν, οπότε ας κάνουμε υπομονή μέχρι τις 6 Ιουνίου για να μάθουμε τον νέο κυρίαρχο της Ευρώπης.

Πορεία ελληνικών ομάδων

Στα φετινό Champions League, συμμετείχε μία ελληνική ομάδα. Ο πρωταθλητής Ελλάδας, Ολυμπιακός πέρασε χωρίς να δώσει προκριματικά, στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Η ομάδα του μεγάλου Λιμανιού, κατάφερε να επικρατήσει της πρωταθλήτριας Ιταλίας Γιουβέντους (την μία εκ των δύο φιναλίστ του τροπαίου) και της πρωταθλήτριας Ισπανίας Ατλέντικο Μαδρίτης (περσινή φιναλίστ του Champions League), μέσα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να κερδίσουν και την πρωταθλήτρια Σουηδίας Μάλμε στην έδρα του, αλλά πλήρωσαν την ήττα από τους Σουηδούς στο Μάλμε. Ο Ολυμπιακός κατέλαβε την τρίτη θέση του πρώτου ομίλου και προκρίθηκε στην φάση των 32 του Europa League. Εκεί αντιμετώπισε την Ντνίπρο από την Ουκρανία, η οποία τον απέκλεισε και έδωσε τέλος στο Ευρωπαϊκό του ταξίδι.

Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να ήταν η δεύτερη ελληνική ομάδα που θα συμμετείχε στους ομίλους του Champions League, αλλά αποκλείστηκε από την Σταντάρ Λιέγης στον τρίτο προκριματικό γύρο και μέσω των πλέι οφ του Europa League, έφτασε στους ομίλους, όμως εκεί απογοήτευσε (σε έξι παιχνίδια του ομίλου με Ντιναμό Κιέβου, Αϊντχόφεν και Εστορίλ δεν κατάφερε να κερδίσει).

Φάση των ομίλων

Α’ Όμιλος

Ατλέντικο Μαδρίτης 13

Γιουβέντους 10

Ολυμπιακός 9

Μάλμε 3

Στον πρώτο όμιλο συμμετείχαν 4 πρωταθλητές. Στην κορυφή του ομίλου τερμάτισε η πρωταθλήτρια Ισπανίας και περσινή φιναλίστ του Champions League, Ατλέντικο Μαδρίτης με 13 βαθμούς. Από πίσω της προκρίθηκε η πρωταθλήτρια Ιταλίας και φετινή φιναλίστ του Champions League, Γιουβέντους έχοντας 10 βαθμούς. Την Τρίτη θέση που οδηγεί στην δεύτερη τη τάξη ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, πήρε ο πρωταθλητής Ελλάδας Ολυμπιακός με 9 βαθμούς. Η «σταχτοπούτα» της φετινής διοργάνωσης, Μάλμε πήρε την τέταρτη θέση του ομίλου συλλέγοντας 3 βαθμούς, τους οποίους πήρε από τη νίκη της επί του Ολυμπιακού.

Β’ Όμιλος

Ρεάλ Μαδρίτης 18

Βασιλεία 7

Λίβερπουλ 5

Λουντογκόρετς 4

Όσοι άκουσαν ότι στον δεύτερο όμιλο κληρώθηκαν η Ρεάλ Μαδρίτης με την Λίβερπουλ, περίμεναν ότι θα προκριθούν μαζί χέρι-χέρι με την Βασιλεία και την Λουντογκόρετς να είναι «διακοσμητικά στοιχεία». Όμως, η τελική βαθμολογία έδειξε κάτι διαφορετικό. Η «Βασίλισσα» Ρεάλ, πέρασε δια περιπάτου, ενώ η Λίβερπουλ πήρε την τρίτη θέση και θα μπορούσε να πάρει και την τέταρτη, αν η «σταχτοπούτα» Λουντογκόρετς ήταν πιο έμπειρη ομάδα και είχε ένα καλύτερο ρόστερ. Η Βασιλεία έδειξε για ακόμα μία χρονιά ότι έχει αποκτήσει «ποδοσφαιρικό θράσος» και δεν καταλαβαίνει από έδρες.

Γ’ Όμιλος

Μονακό 11

Μπάγερ Λεβερκούζεν 10

Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης 7

Μπενφίκα 5

Αυτός ο όμιλος ήταν συγκλονιστικός και αμφίρροπος από την αρχή μέχρι το τέλος. Όλες οι ομάδες ήταν φαβορί και όλες ήταν άουτσαϊντερ. Τελικά, προκρίθηκαν το γαλλικό αμυντικό τοίχος ονόματι Μονακό και οι «ασπιρίνες» του Λεβερκούζεν. Οι βαθύπλουτοι Ρώσοι της Αγίας Πετρούπολης, αρκέστηκαν στην τρίτη θέση και την συμμετοχή στο Europa League. Η γνωστή καταραμένη ομάδα της Μπενφίκα μάζεψε 5 βαθμούς και πήγε σπίτι της!

Δ’ Όμιλος

Μπορούσια Ντόρτμουντ 13

Άρσεναλ 13

Άντερλεχτ 6

Γαλατασαράι 1

Ο τέταρτος όμιλος του Champions League, είχε δύο ξεκάθαρα φαβορί τα οποία προκρίθηκαν. Συγκεκριμένα, η φιναλίστ της διοργάνωσης το 2012 Μπορούσια Ντόρτμουντ κατέκτησε την πρώτη θέση του ομίλου ισοβαθμώντας στους 13 βαθμούς με την «αιώνια τέταρτη» της Premier League, Άρσεναλ. Την τρίτη θέση του Europa league πήρε η πρωταθλήτρια Βελγίου Άντερλεχτ, ενώ η μοναδική Τουρκική εκπροσώπηση της φετινής διοργάνωσης, Γαλατασαράι κατέλαβε την τελευταία θέση.

Ε’ Όμιλος

Μπάγερν Μονάχου 15

Μάντσεστερ Σίτι 8

Ρόμα 5

ΤΣΣΚΑ Μόσχας 5

Στον πέμπτο όμιλο, όλοι περίμεναν την Μπάγερν Μονάχου να καταλάβει την πρώτη θέση και να παλέψουν για την δεύτερη η Μάντσεστερ Σίτι και η Ρόμα. Στην ουσία αυτό έγινε. Η Βαυαροί πήραν την πρώτη θέση με 15 βαθμούς, έβαλαν και μία εφτάρα στην Ρόμα και έδειξαν ποιος είναι το αφεντικό του ομίλου. Η πρωταθλητές Αγγλίας πήραν στο τέλος την δεύτερη θέση και άφησαν τρίτους τους φιλόδοξους Ιταλούς που πήγαν στο Europa League. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας υπερέβαλε εαυτόν και πήγε στην πατρίδα της με ψηλά το κεφάλι.

Ε’ Όμιλος

Μπαρτσελόνα 15

Παρί Σεν Ζερμέν 13

Άγιαξ 5

ΑΠΟΕΛ 1

Ο έκτος όμιλος του Champions League, είχε ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς σε αυτόν συμμετείχε ο πρωταθλητής Κύπρου, ΑΠΟΕΛ. Κανείς δεν περίμενε πολλά από τη στιγμή που κληρώθηκε με την Μπαρτσελόνα, την Παρί Σεν Ζερμέν και τον Άγιαξ. Η Κυπριακή ομάδα, που πριν μερικά χρόνια είχε τρελάνει όλο τον κόσμο, τερμάτισε τέταρτη και επέστρεψε στην Κύπρο. Στην επόμενη φάση προκρίθηκαν η Μπαρτσελόνα και η Παρί Σεν Ζερμέν και ο ιστορικός Αίαντας πήρε την τρίτη θέση και κατέληξε στο Europa League.

Ζ’ Όμιλος

Τσέλσι 14

Σάλκε 8

Σπόρτινγκ Λισαβόνας 7

Μάριμπορ 3

Την πρωτιά του έβδομου ομίλου κατέλαβε το απόλυτο φαβορί. Η Αγγλική Τσέλσι έδειξε από την αρχή πως είναι το αφεντικό και συλλέγοντας 14 βαθμούς πήρε την πρωτιά. Για την δεύτερη θέση πάλεψαν η Σάλκε με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας με την γερμανική ομάδα να καταλαμβάνει την δεύτερη θέση και να προκρίνεται στην επόμενη φάση και τους πορτογάλους να πηγαίνουν στο Europa League. Η Μάριμπορ πήρε τρείς βαθμούς και συνέλεξε πολλές εμπειρίες για το μέλλον.

Η’ Όμιλος

Πόρτο 14

Σαχτάρ Ντόνετσκ 9

Αθλέτικ Μπιλμπάο 7

Μπάτε Μπορίσοφ 3

Ο όγδοος και τελευταίος όμιλος του Champions League, ήταν από την αρχή κούρσα για τρία άλογα. Στο τέλος, η «ευρωπαϊκή φανέλα» που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια η Πόρτο έπαιξε το ρόλο της, ώστε να τερματίσει στην πρώτη θέση με 14 βαθμούς. Την δεύτερη θέση και παράλληλα την πρόκριση στην επόμενη φάση κατέλαβε η Σαχτάρ Ντόνετσκ, σε μια δύσκολη χρονιά για το Ουκρανικό έθνος. Η Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε κατέλαβε την τρίτη θέση και συνέχισε στην Ευρώπη μέσω του Europa League, ενώ η φιλότιμη Μπάτε τερμάτισε τελευταία.

Η Φάση των 16

Παρί Σεν Ζερμέν - Τσέλσι (1-1 / 2-2 (παράταση)

Μάντσεστερ Σίτι - Μπαρτσελόνα (1-2 / 0-1)

Μπάγερ Λεβερκούζεν – Ατλέντικο Μαδρίτης (1-0 / 0-1 2-3 πεν.)

Γιουβέντους - Ντόρτμουντ (2-1 / 3-0)

Σάλκε – Ρεάλ Μαδρίτης (0-2 / 4-3)

Σαχτάρ Ντόνετσκ - Μπάγερν Μονάχου (0-0 / 0-7)

Άρσεναλ - Μονακό (1-3 / 2-0)

Βασιλεία - Πόρτο (1-1 / 0-4)

Η φάση των 16 του Champions League ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.  Τα φαβορί πέρασαν εύκολα, ενώ στα λεγόμενα ντέρμπι είδαμε εξαιρετικά παιχνίδια. Στα παιχνίδια Παρί Σεν Ζερμέν δεν υπήρχε ξεκάθαρο φαβορί με τους μπλε του Λονδίνου να έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα. Στο τέλος, όμως χαμογέλασαν οι Παριζιάνοι αφού προκρίθηκαν χάρις τα εκτός έδρας γκολ. Στο άλλο αμφίρροπο παιχνίδι η Πόρτο επικράτησε με 4-0 στο δεύτερο παιχνίδι απέναντι στη Βασιλεία και την έστειλε σπίτι της. Η έκπληξη έγινε από την δευτεραθλήτρια Γαλλίας, Μονακό. Το σκληροτράχηλο σύνολο του Λεονάρντο Ζαρντίμ απέκλεισε την Άρσεναλ χάρις το απίστευτο 3-1 μέσα στο Emirates.

 

 

Προημιτελική φάση

Ατλέντικο Μαδρίτης – Ρεάλ Μαδρίτης (0-0 / 0-1)

Γιουβέντους – Μονακό (1-0 / 0-0)

Παρί Σεν Ζερμέν – Μπαρτσελόνα (1-3 / 0-2)

Πόρτο – Μπάγερν Μονάχου (3-1 / 1-6)

Οι ομάδες που είχαν την ταυτότητα του φαβορί κατάφεραν να προκριθούν έστω και δύσκολα στα ημιτελικά του Champions League. Η Ρεάλ Μαδρίτης και η Γιουβέντους κατάφεραν να προκριθούν στα ημιτελικά νικώντας με 1-0 συνολικό σκορ την Ατλέντικο Μαδρίτης και την Μονακό αντίστοιχα. Η Μπάγερν Μονάχου βρέθηκε στο πρώτο παιχνίδι στο Ντραγκάο να χάνει με 3-1 από την Πόρτο και να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, όμως οι σκληροτράχηλοι Βαυαροί κατάφεραν να επικρατήσουν με το εντυπωσιακό 6-1 μέσα στην έδρα τους και να αποκλείσουν τους «Δράκους». Στο παιχνίδι της Παρί Σεν Ζερμέν με την  Μπαρτσελόνα το φαβορί πέρασε με ευκολία. Συγκεκριμένα, ο Μέσι και η παρέα του πήραν δύο νίκες και προκρίθηκαν πανηγυρικά στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Ημιτελική φάση

Γιουβέντους – Ρεάλ Μαδρίτης (2-1 / 1-1)

Μπαρτσελόνα – Μπάγερν Μονάχου (3-0 / 2-3)

Η κληρωτίδα των ημιτελικών του Champions League, έκανε τη χάρη σε όσους ήθελαν να δουν έναν τελικό μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα. Όλοι ήταν σίγουροι πως για πρώτη φορά στην ιστορία ενός τελικού κυπέλλου πρωταθλητριών ή Champions League το ζευγάρι θα ήταν Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης. Τελικά, η Γιουβέντους χάλασε τα σχέδια όλης της Ευρώπης, αφού κατάφερε δίκαια να αποκλείσει την «βασίλισσα». Η Μπαρτσελόνα έκανε το χρέος της και απέκλεισε την Μπάγερν Μονάχου και τον πρώην προπονητή της, Πεπ Γουαρτντιόλα και θα είναι η αντίπαλος της «Μεγάλης κυρίας» στον μεγάλο τελικό της 6ης Ιουνίου. Τώρα, μένει όλοι να κάνουμε υπομονή μέχρι να δούμε ποια ομάδα θα σηκώσει ψηλά στον ουρανό του Βερολίνου τον βαρύτιμο τρόπαιο με τα «μεγάλα αυτιά», ποια θα παραλάβει τα σκήπτρα από την Ρεάλ Μαδρίτης, ποια θα είναι η νέα «Βασίλισσα» της Ευρώπης . Να θυμίσουμε ότι η Μπαρτσελόνα έχει κατακτήσει τέσσερις φορές το βαρύτιμο τρόπαιο (1992, 2006, 2009, 2011) , ενώ η Γιουβέντους το έχει κατακτήσει δύο φορές (1985, 1996).

Στατιστικά

Το Champions League τελειώνει και είναι ενδιαφέρον να κοιτάξουμε και την «γλώσσα των αριθμών».

Αναλυτικά τα κυριότερα στατιστικά της φετινής διοργάνωσης:

  • Μέχρι και την ολοκλήρωση της ημιτελικής φάσης έγιναν 357 αγώνες.
  • Εκτελέστηκαν 1177 κόρνερ, δηλαδή 9,49 κόρνερ κατά μέσο όρο ανά αγώνα.
  • Δόθηκαν 515 κίτρινές κάρτες, δηλαδή 4,15 κίτρινες κάρτες κατά μέσο όρο ανά αγώνα.
  • Δόθηκαν 28 κόκκινες κάρτες, δηλαδή, 0,28 κόκκινες κάρτες κατά μέσο όρο ανά αγώνα.
  • Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης είναι ο Μέσι με 10 γκολ και έχει και τον τελικό, ώστε να πετύχει και άλλα. 10 τέρματα έχει και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά σε περισσότερα λεπτά συμμετοχής και μη έχοντας συμμετοχή σε άλλο αγώνα της διοργάνωσης για φέτος.
  • Πρώτος «σερβιτόρος» της διοργάνωσης είναι ο Λίονελ Μέσι της Μπαρτσελόνα με 5 ασίστ. Αξιοσημείωτο είναι ότι στη λίστα των ασίστερ είναι και ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Παιτίμ Κασάμι με 3 ασίστ.
  • Τα περισσότερα offside στη διοργάνωση τα έχει ο Λουίς Σουάρεζ (11).
  • Τις περισσότερες κίτρινες κάρτες στη διοργάνωση τις έχει ο Ντάνι Άλβες (6).
  • Ο Φραντσέσκο Τότι έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία σκόρερ της διοργάνωσης, όταν σκόραρε απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, στη φάση των ομίλων. Ο Τότι ήταν 38 ετών 1 μήνα και 28 ημερών.
  • Τα περισσότερα γκολ που μπήκαν σε αγώνα στο φετινό Champions League ήταν στο 1-7 της Μπάγερν Μονάχου επί της Ρόμα στο Olimpico.
  • Τα περισσότερα γκολ που σημειώθηκαν σε ένα ημίχρονο στο φετινό Champions League είναι 6 στο 0-7 της Σαχτάρ Ντόνετσκ επί της Μπάτε Μπορίσοφ στη φάση των ομίλων.
  • 600 offside σημειώθηκαν στο φετινό Champions League.
  • Ο Τσάβι Ερνάντεζ της Μπαρτσελόνα συμπλήρωσε 150 συμμετοχές με την Μπαρτσελόνα στο Champions League.
  • Η χειρότερη άμυνα της διοργάνωσης ήταν αυτή της Μπάτε Μπορίσοφ. Η ομάδα από την Λευκορωσία δέχτηκε 24 τέρματα σε 6 αναμετρήσεις.
  • Ο Τόμας Μίλερ πέτυχε 4 γκολ από το σημείο του πέναλτι. Είναι ο πρώτος σκόρερ από την άσπρη βούλα στο φετινό Champions League.
  • Η Μπάγερν Μονάχου έχει τον καλύτερο μέσο όρο τερμάτων ανά αγώνα. Η γερμανική ομάδα έχει 2,75 τέρματα ανά αγώνα.

 

ΦΑΝΟΥΡΗΣ ΡΟΔΙΤΗΣ