Η μαγεία μένει πάντα!

2015-11-16 19:10

Ένας ήταν ο μάγος με το αριστερό φαρμακερό πόδι και για ποιόν άλλον θα λέγαμε για τον Βασίλη Τσιάρτα. Ποτέ δε θα ξεχάσουμε το φαρμακερό κόρνερ που εκτέλεσε στον ημιτελικό με την Τσεχία και πετάχτηκε από μηχανής θεός ο Τραϊανός Δέλλας και πέτυχε το πολύτιμο γκολ. 

Ο Βασίλης Τσιάρτας γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου το 1972 στην Αλεξάνδρεια Ημαθείας είναι Έλληνας παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής,που αγωνιζόταν ως μέσο επιθετικός.

 
Η ΑΕΚ πάντα στην καρδιά του!


Ξεκίνησε την καριέρα του στην Νάουσα και ξεχώρισε γρήγορα για την άρτια τεχνική του. Τον Δεκέμβριο του 1992 τον απέκτησε η Α.Ε.Κ του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο Βασίλης Τσιάρτας εξελίχθηκε σε κορυφαίο επιθετικό μέσο. Την περίοδο 1995-96 έκανε τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του, κατέκτησε το κύπελλο με την Α.Ε.Κ σημειώνοντας χατ τρικ στον τελικό,ενώ παράλληλα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Το καλοκαίρι του 1996 δέχθηκε πρόταση της Σεβίλλης και μετακόμισε στο Ισπανικό πρωτάθλημα. Φόρεσε την φανέλα της ομάδας της ανδαλουσίας για τέσσερα χρόνια και το 2000 αποφάσισε να επαναπατριστεί και να επιστρέψει στην Α.Ε.Κ. Αγωνίστηκε στην "Ένωση" μέχρι το 2004 έχοντας πολύ καλή συνεργασία με τον Ντέμη Νικολαίδη. Η καριέρα του μετά το EURO 2004 ακολούθησε φθίνουσα πορεία. Πέρασε ένα εξάμηνο στη Γερμανία με την Κολωνία και ένα μικρό χρονικό διάστημα με τον Εθνικό Πειραιώς. Στην Ά Εθνική είχε 195 συμμετοχές με 80 τέρματα στους αγώνες κυπέλλου έχει 24 συμμετοχές με 12 τέρματα και στην ευρώπη 49 συμμετοχές και 10 τέρματα. Συνολικά ο Βασίλης Τσιάρτας μαζί με την παρουσία του στο εξωτερικό συμμετείχε σε 434 αγώνες πρωταθλήματος σκοράροντας 148 τέρματα και αξιοσημείωτο είναι πως δεν αποβλήθηκε ποτέ στην καριέρα του.


Η επίσημη αγαπημένη!


Το ντεμπούτο του με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου 1994 στον εντός έδρας φιλικό αγώνα προετοιμασίας για το μουντιάλ το 1994 εναντίον της Σαουδικής Αραβίας (5-1). Παρά το γεγονός ότι τότε ο τεχνικός της Ελλάδας Αλκέτας Παναγούλιας τον είχε καλέσει στα φιλικά προετοιμασίας, δεν τον επέλεξε τελικά στην αποστολή που ταξίδεψε στην Η.Π.Α,προτειμώντας παίκτες με μεγαλύτερη εμπειρία. Δέκα χρόνια αργότερα όμως, γνώρισε τη μεγαλύτερη επιτυχία με την Γαλανόλευκη φανέλα,συμμετέχοντας στην αποστολή της Ελλάδας για το EURO 2004 στην Πορτογαλία, κατά το οποίο ο Τσιάρτας έφτασε μαζί με το συγκρότημα του Ότο Ρεχάγκελ στην κορυφή της ευρώπης. Μερικούς μήνες νωρίτερα,στον τελευταίο αγώνα της προκριματικής φάσης της διοργάνωσης, ήταν σκόρερ του μοναδικού τέρματος της Ελλάδας επί της Βόρειας Ιρλανδίας(1-0), οδηγώντας στη νίκη που της χάρισε και την πρόκριση στα τελικά.Παρότι στα γήπεδα της Πορτογαλίας δεν είχε αρκετό χρόνο συμμετοχής,στις τέσσερις συνολικά φορές που αγωνίστηκε ήταν ουσιαστικός και αποτελεσματικός όποτε χρειάστηκε. Από δική του άριστη μακρινή μεταβίβαση ο Άγγελος Χαριστέας ισοφάρισε την Ισπανία στη φάση των ομίλων και ουσιαστικά έδωσε την πρόκριση στην Ελλάδα για τα προημιτελικά παρά την ήττα από την Ρωσία.Στον ημιτελικό απέναντι από την Τσεχία ήταν αυτός που εκτέλεσε το κόρνερ στο 105ο λεπτό της παράτασης όπως αναφέραμε και ποίο πριν ο Τρα'ιανός Δέλλας με κεφαλιά έστηλε την Ελλάδα στον τελικό της διοργάνωσης. Τέλος το 2005 συμμετείχε στο κύπελλο συνομοσπονδιών που διεξήχθη στην Γερμανία. Με την Ελλάδα αγωνίστηκε επί μία δωδεκαετία (1994-2005), έχοντας συνολικά 70 συμμετοχές και 12 τέρματα.Μικρότερος υπήρξε διεθνείς με τις εθνικές ομάδες παίδων το (1987), νέων 1989-1990 και ελπίδων 1991-1992. Αυτός λοιπόν ήταν ο υπέροχος μάγος με το φαρμακερό του αριστερό πόδι που άφησε εποχή για την Ελλάδα αλλά και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη είσαι και θα είσαι πάντα στις καρδιές όλων μας γιαυτό το λαμπρό μέλλον που έδωσες για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο.


Παναγιώτης Μελισσάρης