Η Μαύρη Κυριακή του ελληνικού ποδοσφαίρου

2016-02-08 15:20

Αποτέλεσμα εικόνας για θυρα 7 1981

Ήταν ένα όμορφο Κυριακάτικο ποδοσφαιρικό απόγευμα, στο ''Γεώργιος Καραϊσκάκης'' που δύο μεγάλες ομάδες, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, ρίχτηκαν στην αρένα της μάχης. Όμως όλα άλλαξαν και κανείς δεν περίμενε τέτοια μοιραία εξέλιξη. Ήταν η 8η Φλεβάρη του 1981, αυτή η “μαύρη” Κυριακή του ποδοσφαίρου, όπου 21 άτομα έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους, ενώ ακόμα 59 φίλαθλοι τραυματίστηκαν. Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών), Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών), Ηλίας Παναγούλης (17 ετών), Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών-οπαδός της ΑΕΚ), Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών), Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών), Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)Νίκος Φίλος (19 ετών), Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών), Βασίλης Μάχας (20 ετών), Ευστράτιος Πούπος (20 ετών), Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών), Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών), Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών), Κώστας Καρανικόλας (26 ετών), Μιχάλης Μάρκου (27 ετών), Κώστας Μπίλας (28 ετών), Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών), Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών), Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών), Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών), ήταν οι 21 άτυχοι νέοι, που “θυσιάστηκαν” για την αγαπημένη τους ομάδα.


Αποτέλεσμα εικόνας για θυρα 7 1981

Ο Ολυμπιακός από νωρίς έδειξε την ανωτερότητα του μέσα στον αγωνιστικό χώρο και συνέτριψε με το εμφατικό 6-0 την ΑΕΚ, όμως λίγο πριν την λήξη μερικοί φίλαθλοι του Ολυμπιακού αποφάσισαν να βγουν έξω και να γιορτάσουν την τεράστια νίκη. Δυστυχώς, η πόρτα, κατά πολλούς, ήταν κλειστή και φώναζε ο φύλακας στον κόσμο να πάει προς τα πίσω, αλλά ένας φίλαθλος έπεσε από το κιγκλίδωμα και ποδοπατήθηκε. Έπειτα από αυτό το συμβάν, η τραγωδία συνεχίστηκε με άλλους 20 άτυχους νέους, που “πέταξαν” με προορισμό τον παράδεισο. Το νοσοκομείο Τζάνειο είχε γεμίσει από τραυματίες και νεκρούς και το μόνο που επικρατούσε, ήταν ο πανικός. Οι μαρτυρίες είναι πολλές και αμφίπλευρες. 


Αποτέλεσμα εικόνας για θυρα 7 1981

Σας παραθέτουμε μερικές συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν από κοντά την τραγωδία του Καραϊσκάκης: 

Μιχάλης Τομουρτζούκης, διασωθείς: Έβαλα το κεφάλι μου ανάμεσα από διάφορα πόδια για να αναπνεύσω. Έτσι σώθηκα. Νομίζω ότι η πόρτα ήταν κλειστή όταν άρχισα να κατεβαίνω τα σκαλοπάτια. Από πίσω κατέβαιναν αρκετοί φίλαθλοι. Φώναζα να μην σπρώχνουν άλλα κανείς δεν άκουγε. Άρχισε ο ένας να πέφτει πάνω στον άλλον. Πατεράδες προσπαθούσαν να σώσουν τα μικρά παιδιά τους. Γαντζώθηκε σε ένα ντουλάπι και από πάνω μου περνούσαν πολλοί. Μου κόπηκε για λίγο η ανάσα. Έβγαλα το κεφάλι μου ανάμεσα από πόδια πολλών και άρχισα να αναπνέω.


Αποτέλεσμα εικόνας για θυρα 7 1981

Δημήτρης Σιγάλας, διασωθείς: Ήταν τελείως κλειστή η πόρτα. Δεν μπορούσε ο κόσμος να βγει έξω. Εγώ ήμουν από τους τελευταίους που κατέβαιναν τα σκαλοπάτια της θύρας 7 για να βγούμε έξω από το γήπεδο. Την ζημία την έπαθαν οι πρώτοι. Αυτό που έγινε δεν θα το ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Φωνές από παντού. Ποιος να έσωνε ποιον όμως;


Αποτέλεσμα εικόνας για θυρα 7 1981


Ο Πρόεδρος ΣΑΦΟΠ, Γιάννης Καστανάς, που ήταν μάρτυρας του τραγικού ατυχήματος, αφηγείται: Από τις δύο πόρτες της θύρας 7 η μία πόρτα ήτανανοιχτή. Μερικοί φίλαθλοι βιάστηκαν να φύγουν για την θύρα 1 από όπου θα περνούσαν οι παίχτες του Ολυμπιακού για να τους αποθεώσουν. Οιβιασύνη τους έφαγε. Στο ημίχρονο πάντως σίγουρα η πόρτα ήταν κλειστή. Από την βιασύνη τους την πάτησαν οι άνθρωποι.



Ο φίλαθλος Νίκος Κουτούκας εξηγεί: Πέντε λεπτά πριν τελειώσει το ματς έφυγα. Η πόρτα είχε άνοιγμα 1,5 μέτρο από όπου βγήκα. ΤΟ ένα τουρνικέ ήταν βγαλμένο, το άλλο όχι. Πριν προλάβω καλά καλά να βγω ακούω φωνές και την κραυγή ''ΠΙΣΩ''. Πολλά άτομα προσπάθησαν να κάνουν πίσω, αλλά κατά κύματα οι άλλοι έπεσαν πάνω τους και τους ποδοπάτησαν. Είδα αστυνομικούς με κίνδυνο την ζωή τους να προσπαθούν και να ξεριζώνουν το τουρνικέ για να βγει ο κόσμος έξω.


Αποτέλεσμα εικόνας για θυρα 7 1981


Όλος ο ελληνικός αθλητισμός συμπαραστάθηκε και ταυτίστηκε με το γεγονός με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ΠΑΕ ΑΡΗΣ πουεξέδωσαν ανακοίνωση οικονομικής βοήθειας στις οικογένεια των θυμάτων.


Αποτέλεσμα εικόνας για θυρα 7 1981


Με τη σειρά τους, ο Παναθηναϊκός και οι παθόντες πρόεδροι, Στάυρος Νταϊφάς (Ολυμπιακός) και Λουκάς Μπάρλος (ΑΕΚ), εξέδωσαν ανακοινώσεις για το θλιβερό γεγονός.Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του τότε προέδρου των “ερυθρολεύκων”, Σταύρου Νταϊφα.

Σταύρος Νταϊφάς: Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τραγωδία στα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι συμφορά από όλες τις πλευρές. Πρώτη φορά στη ζωή μου ένιωσα τόσο μεγάλη στενοχώρια. Κρίμα που χάθηκαν τόσα νέα παιδιά. Ο Ολυμπιακός θα συμπαρασταθεί στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες. Έχουμε πραγματικά συγκλονιστεί όλοι.

Ενώ με τη σειρά του, σε δηλώσεις είχε προχωρήσει και ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ, Λουκάς Μπάρλος:

Λουκάς Μπάρλος: Η οδύνη της ΑΕΚ δεν περιγράφεται με λόγια. Πενθούμε τους φιλάθλους ανεξάρτητα συλλογικής τοποθέτησης τους. Είναι η χειρότερη μέρα της ζωής μου σαν άνθρωπος, σαν παράγοντας, σαν φίλαθλος.

 

Μετά το τραγικό γεγονός, οι συντετριμένοι πρωταγωνιστές του θριάμβου, μίλησαν με πόνο, για το συμβάν και χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του τότε αρχηγού της ομάδας του Πειραιά, Σταύρου Παπαδόπουλου:

Σταύρος Παπαδόπουλος (αρχηγός Ολυμπιακού): Μεγάλο δράμα. Δε βρίσκω λόγια για να χαρακτηρίσω αυτό που χτύπησε την οικογένεια του ελληνικού αθλητισμού. Μετά το ματς έφυγα από το γήπεδο για να πάω σπίτι μου και από την τηλεόραση να απολαύσω το θρίαμβο μας, και άκουσα άλλα πράγματα. Κυριολεκτικά συγκλονίστηκα. Κόπηκαν τα πόδια μου. Ήταν μια μεγάλη τραγωδία. Ειλικρινά σας λέω ότι άκουσα κουβέντες, όχι απλώς συγκινήθηκα, αλλά ένιωσα ένα ρίγος να περνάει το σώμα μου. Γι' αυτούς τους φιλάθλους και στη φωτιά πρέπει να πέσεις.



35 χρόνια μετά την τραγωδία δεν έχουν επιδοθεί ευθύνες σε κανέναν. Σίγουρα όλοι φέρουν μερίδιο ευθύνης, όμως το θετικό της υπόθεσης ήταν ότι δεν έχει συμβεί ξανά κάτι παρόμοιο και ελπίζουμε να μη συμβεί.

 

 

Φανούρης Ροδίτης - Γιώργος Βενιέρης - Παναγιώτης Μελισσάρης