Κίνα: Προορισμός καταστροφή ή όαση;

2017-02-17 16:18

Είναι πολλοί οι ποδοσφαιριστές τα τελευταία χρόνια που άφησαν την Ευρώπη και μετακόμισαν στο πρωτάθλημα της Κίνας. Ο περισσότερος κόσμος υποστηρίζει ότι αυτό γίνεται κυρίως λόγω του ‘’χορού’’ των εκατομμυρίων που οι Κινέζοι στρώνουν στα ‘’πόδια’’ τους, με αποτέλεσμα να καθίσταται σχεδόν… αδύνατο να αρνηθεί κάποιος. Επίσης, θεωρείται πως όταν κάποιος παίκτης παίρνει μεταγραφή στην Κίνα, είτε θα καταστρέψει την καριέρα του, είτε έχει καταστραφεί ήδη και ψάχνει ένα ‘’πλούσιο’’ συμβόλαιο για να κολλήσει τα τελευταλαία ‘’ένσημα’’.

Ας δούμε λοιπόν έξι παίκτες που όσο περίεργο κι αν ακούγεται, έσωσαν την καριέρα τους στην Κίνα:

1) Ρενάτο Αουγκούστο

Ηλικία: 29

Από: Κορίνθιανς

Σε: Μπεϊτζίνγκ Γκουοάν

Ποσό: 8 εκατ. ευρώ

Brazil v Argentina - 2018 FIFA World Cup Russia Qualifier

Έπειτα από 3,5 χρόνια στην Λεβερκούζεν όπου πέρασε και δεν ακούμπησε με μόνο 12 γκολ και 27 ασίστ, ο πρώην παίκτης της Φλαμένγκο, επέστρεψε στην πατρίδα του, τη Βραζιλία για λογαριασμό της Κορίνθιανς, με την οποία μέτρησε 8 γκολ και 19 ασίστ, από το 2013 ως το 2016, όταν και μεταγράφηκε στην κινέζικη Γκουοάν. Εκεί, σε 27 συμμετοχές μετράει 6 γκολ και 3 ασίστ. Μάλιστα, είναι και 12 φορές διεθνής με την εθνική Βραζιλίας, έχοντας και 5 γκολ, δείχνοντας ότι ξαναβρίσκει τον καλό του εαυτό, κάτι που φάνηκε και στο πρόσφατο Κόπα Αμέρικα, όπου ήταν καθοριστικός για την χώρα του.

2) Παουλίνιο

Ηλικία: 28

Από: Τότεναμ

Σε: Γκουανγκζού Εβεργκράντε

Ποσό: 14 εκατ. ευρώ

Brazil v Argentina - 2018 FIFA World Cup Russia Qualifier

Το 2013 υπέγραψε στην Τότεναμ από την Κορίνθιανς ως μια σπουδαία κίνηση, αφού είχε κατακτήσει το Κόπα Λιμπερταδόρες με τον βραζιλιάνικο σύλλογο κα το Κονφεντερέισονς Καπ με την εθνική Βραζιλίας. Ωστόσο, σε δυο σεζόν στο ‘’Γουάιτ Χαρτ Λέιν’’ χάλασε τη φήμη του τόσο, ώστε να χάσει την θέση του στην βασική εντεκάδα της ‘’Σελεσάο’’ και να ξεκινήσει μόλις σε τρία παιχνίδια στην τελευταία του χρονιά στην Αγγλία. Η μετακίνηση του στην Κίνα, του έδωσε τη δυνατότητα να ξαναβρεί τον εαυτό του και τη θέση του στην εντεκάδα της χώρας του μαζί με τον Ρενάτο Αουγκούστο.

3) Έραν Ζάχαβι

Ηλικία: 29

Από: Μακάμπι Τελ-Αβίβ

Σε: Γκουανγκζού Ρ&Φ

Ποσό: 7,23 εκατ. ευρώ

Zahavi during his time with Maccabi Tel-Aviv.

Ο Ισραηλινός μεσοεπιθετικός (με γαλλικές ρίζες), είναι ο πιο επιτυχημένος Ισραηλινός ποδοσφαιριστής της γενιάς του, παρά την αποτυχημένη 18-μηνη θητεία του στην Σεριέ Α και την Παλέρμο, που έριξε το όνομα του στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Έτσι, αποφάσισε να πάει στην Κίνα, όπου σε 19 συμμετοχές έχει πετύχει 17 τέρματα, από το καλοκαίρι και είναι ανάμεσα στους πιο ακριβοπληρωμένους της κινέζικης Σούπερ Λιγκ.

4) Στεφάν Εμπιά

Ηλικία: 30

Από: Τράμπζονσπορ

Σε: Χεμπέι Τσάινα Φόρτσουν

Ποσό: 6 εκατ. ευρώ

FC Dnipro Dnipropetrovsk v FC Sevilla - UEFA Europa League Final

Ένας λανθασμένος δανεισμός του Γαλλοκαμερουνέζου αμυντικού χαφ στην ΚΠΡ, έθεσε τον επαγγελματισμό του σε αμφιβολία και στην συνέχεια μετακινήθηκε στην Σεβίλλη από την Μαρσέιγ που κατείχε τα δικαιώματά του. Εκεί, πήγε πολύ καλύτερα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο να κατακτήσει η ομάδα της Ανδαλουσίας το Γιουρόπα Λιγκ. Όμως, μετά από αυτή του την επιτυχία, μεταγράφηκε ως ελεύθερος στην τουρκική Τραμπζόνσπορ, μια κίνηση πλήρως καταστροφική για εκείνον. Η προοπτική του να μεταγραφεί σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αφού θα έφτιαχνε το όνομά του, ήταν ο λόγος που μεταγράφηκε στην Κίνα και πράγματι πλέον είναι ο καλύτερος αμυντικογενής παίχτης του πρωταθλήματος.

5) Ντάριο Κόντσα

Ηλικία: 33

Από: Φλουμινένσε

Σε: Γκουανγκζού Εβεργκράντε

Ποσό: 8,2 εκατ. ευρώ

FBL-ASIA-CHN

Ο σούπερ ταλαντούχος Αργεντινός πλεϊμέικερ, που έφτιαξε το όνομά του στην Βραζιλία με τη Φλουμινένσε, έγινε πρωτοσέλιδο γιατί έγινε ένας απ’ τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες, μετακινούμενος στην Γκουανγκζού. Έγινε, ο πρωτοπόρος των Λατινοαμερικάνων ποδοσφαιριστών στην Ασία, ενώ παράλληλα οδήγησε την Εβεργκράντε σε πολλούς τίτλους. Αυτά ξανακίνησαν το ενδιαφέρον της ‘’Φλου’’ η οποία τον ξαναπήρε ως ελεύθερο. Εκεί τα πήγε πολύ καλά, ωστόσο, ξαναγύρισε στην Κίνα, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Σανγκάι ΣΙΠΓ , για 3 εκατ. ευρώ. Συνέχισε την καλή πορεία του, αλλά η Φλαμένγκο κατάφερε να τον αποκτήσει ως δανεικό, εκεί όπου αγωνίζεται αυτή τη στιγμή.

6) Παπίς Σισέ

Ηλικία: 31

Από: Νιουκάστλ

Σε: Σάντονγκ Λούνενγκ

Ποσό: 5,85 εκατ. ευρώ

Crystal Palace v Newcastle United - Premier League

Ο Σενεγαλέζος επιθετικός, αφού έκανε ένα τρομερό πέρασμα από την Νιουκάστλ, σκοράροντας 13 φορές στα πρώτα 14 παιχνίδια της Πρέμιερ Λίγκ, μετακόμισε στη Μπουντεσλίγκα για λογαριασμό της Φράιμπουργκ. Ωστόσο, στις επόμενες 4 σεζόν, κατάφερε να σκοράρει μόλις 24 φορές. Λόγω της ασταθής φόρμας του και του ότι είναι ήδη 31, ο Σισέ δεν θα μπορούσε να είναι γεμάτος από προτάσεις για να γυρίσει στην Πρέμιερ Λιγκ, συνυπολογίζοντας και τον υποβιβασμό της Νιουκάστλ, που θα μπορούσε πάντα να είναι μια λύση για να γυρίσει. Έτσι, αρπάχτηκε από την Σάντονγκ Λούνενγκ για να γίνει παρτενέρ του Γκρατσιάνο Πελέ στην κορυφή της επίθεσης της. Ως τώρα έχει ήδη 5 γκολ σε 13 αναμετρήσεις του κινέζικου συλλόγου, ξεκινόντας καλά.

Συμπεραίνουμε, ότι δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι και ότι ακόμη και σε ένα πρωτάθλημα όπως αυτό της Κίνας, δεν αποκλείεται κάποιος να ‘’αναστήσει’’ την καριέρα του και δεν αποτελούν το μόνο κίνητρο τα χρήματα. Φυσικά, για να τα καταφέρει απαιτούνται οι κατάλληλες συνθήκες, υγεία, σκληρή δουλειά και ο πάντα υπολογίσιμος παράγοντας… η τύχη!

 

Αλέξανδρος Μιχαλακάκος