Λεωνίδας Πύργος: Ο πρώτος έλληνας χρυσός Ολυμπιονίκης

2016-08-15 11:00

  

Ήταν ο πρώτος Έλληνας αθλητής που κατέκτησε Ολυμπιακό μετάλλιο. Ήταν ο πρώτος Έλληνας αθλητής που κατέκτησε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Και όλα αυτά κατά τη διάρκεια των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων σε ένα άθλημα που δεν το λες και από τα πιο φημοφιλή.

 

Ο λόγος για τον Λεωνίδα Πύργο, ο οποίος ήταν αθλητής της ξιφασκίας και έμεινε στην ιστορία του Ελληνικού αθλητισμού ως ο πρώτος Έλληνας αθλητής που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

Ο Λεωνίδας Πύργος γεννήθηκε το 1871, στη Μαντινεία της Αρκαδίας και ήταν γιος του οπλοδιδάσκαλου Νικόλαου Πύργου.

 

Η νίκη του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896, που διοργανώθηκαν στην Αθήνα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πατέρα του, καθώς έμαθε το άθλημα μέσω αυτού.

 

Ο αγώνας που έγραψε ιστορία ο Πύργος, διεξήχθει στις 7 Απριλίου του 1896 στο Ζάππειο μέγαρο με μικρή συμμετοχή του κοινού και αυτός είναι ο λόγος που η τέραστια επιτυχία του δεν είναι ευρέως γνωστή.

 

Για τη ιστορία, ο Έλληνας αθλητής επικράτησε με 3-1 του Γάλλου ανταγωνιστή του Ζαν Περονέ, ο οποίος μάλιστα ήταν και ο Παγκόσμιος πρωταθλητής και αυτό κάνει τη νίκη του Πύργου, ακόμα πιο σπουδαία.

 

Σύμφωνα με μαρτυρίες μετά τη σπουδαία επικράτηση του Πύργου, οι Έλληνες θεατές που παρακολούθησαν την αναμέτρηση, πήραν στους ώμους τον Πύργο και τον γύριζαν στους δρόμους της Αθήνας πανηγυρίζοντας.

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Λεωνίδας Πύργος μετά το τέλος της αθλητικής του καριέρας έγραψε εγχειρίδια για το άθλημα της ξιφασκίας, ενώ υπήρξε και εκπαιδευτής.

 

 

 

Φανούρης Ροδίτης