Ο «θρύλος» της Γιουνάιτεντ

2015-11-07 17:58
Ήταν 6 Νοεμβρίου του 1986 που ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ.
Ποιος θα φανταζόταν ότι εκείνη η μέρα θα άλλαζε ριζικά την ιστορία των «κόκκινων διαβόλων», σημειώνοντας τρομερές επιτυχίες σε Αγγλία και Ευρώπη.
Στα 26 χρόνια της θητείας του κατέκτησε τα πάντα: 2 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Σούπερ Καπ, 13 Πρωταθλήματα Αγγλίας, 5 Κύπελλα Αγγλίας, 4 Λιγκ Καπ Αγγλίας, 10 Κομιούνιτι Σιλντ, 1 Διηπειρωτικό και 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.
Οι επιτυχίες για τον ίδιο δεν είναι μόνο αυτές, καθώς είναι ο πρώτος Βρετανός τεχνικός που έκανε το τρεμπλ κατακτώντας όλους τους τίτλους της σεζόν, ήταν 10 φορές προπονητής της χρονιάς στην Αγγλία, 1 φορά κορυφαίος προπονητής στην UEFA και δύο φορές προσωπικότητα της χρονιάς (1999, 2001). Επίσης μπήκε στο ευρωπαϊκό και αγγλικό Hall of Fame του ποδοσφαίρου.
«Ο Σερ Άλεξ είναι ένας μοναδικός τεχνικός στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Σερ Άλεξ είναι μοναδικός τεχνικός στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ο Σερ Άλεξ είναι ο μοναδικός στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου». Αυτά ήταν τα λόγια του «Special One» Ζοσέ Μουρίνιο δείχνοντας έτσι τον σεβασμό και την παραδοχή του, ίσως στον καλύτερο προπονητή που έχει περάσει από τα αγγλικά γήπεδα.
Από τότε που έφυγε ο Σκοτσέζος προπονητής (δυόμιση χρόνια) , η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ακόμα ψάχνει να βρει τον δρόμο της, με τους οπαδούς της να μην έχουν γευτεί ακόμα την μεγάλη επιτυχία, όμως γνωρίζουν ότι ακόμα και να σταθεί στο ύψος της η ομάδα τους, τίποτα δεν θα είναι όπως ήταν τότε. 
 
 
 
 
Γιώργος Βενιέρης