Σπύρος Λούης: Ο πρώτος Έλληνας μαραθωνοδρόμος

2016-08-15 13:00

Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους αθλητές της εποχής του και όχι άδικα θεωρείται ένας Εθνικός Ήρωας.

 

Ο λόγος για τον Σπύρο Λούη, ο οποίος πήρε το χρυσό μετάλλιο στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στο απαιτητικό αγώνισμα του Μαραθωνίου!

 

Οικογένεια - καταγωγή

 

Ο Σπύρος Λούης γεννήθηκε στο Μαρούσι στις 12 Ιανουαρίου 1873 και προερχόταν από μια φτωχή αγροτική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν νερουλάς σε μια εποχή που δεν υπήρχε κεντρική ύδρευση και ο Λούης ήταν αναγκασμένος να βοηθάει.

 

Η μεγάλη κούρσα του Λούη

 

Στις 10 Απριλίου του 1896 ο Σπύρος Λούης έγραψε ιστορία. Ήταν η μέρα, που έτρεξε στο Μαραθώνιο και κατέλαβε την πρώτη θέση.

 

Στον αγώνα έλαβαν μέρος 13 δρομείς από την Ελλάδα και μόλις τέσσερις από άλλες χώρες. Ενώ, στην αρχή προηγήθηκε ο Γάλλος χάλκινος Ολυμπιονίκης στα 1500 μέτρα, Αλμπίν Λεμουρζέ, μετά το 32ο χιλιόμετρο κατάρρευσε από την εξάντληση και το προβάδισμα ανέλαβε ο Αυστραλός Τέντυ Φλακ. Και εκεί πήρε μπροστά ο Λούης, ο οποίος μεθοδικά κατάφερε να μειώσει την απόσταση από τον Αυσταλό και στη συνέχεια να τον περάσει, καθώς και αυτός κατέρρευσε από την κούραση. Τελικά ο Σπύρος Λούης μπήκε πρώτος στο στάδιο σε χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα, καταφέρνοντας μια σημαντική Ελληνική επιτυχία.

 

Ο Λούης μόλις πήρε την πρωτιά τον υποδέχτηκαν όλοι θερμά και κυρίως ο διάδοχος του θρόνου Κωνσταντίνος και ο πρίγκηπας Γεώργιος, οι οποίοι τον κέρασαν κρασί, γάλα, μπύρα, πασχαλινά αυγά και άλλα πολλά δώρα. Μάλιστα, πολλοί του έταζαν “λαγούς με πετροχύλια”, όπως κοσμήματα, αλλά και δωρεάν ξύρισμα. Μάλιστα, ο βασιλιάς Γεώργιος ρλωτησε τον Λούη τι δώρο θα επιθυμούσε να του προσφέρει με τον Έλληνα Ολυμπιονίκη να απαντά: “Ένα γαϊδουράκι να με βοηθάει να κουβαλάω το νερό”, δείχνοντας πόσο αγνός και απλός ήταν σαν άνθρωπος.

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα και όντας πολύ πίσω από τους υπόλοιπους μαραθωνοδρόμους, ο Σπύρος Λούης στάματησε λίγο μετά το Πικέρμι σε ένα καφενείο ζητώντας ένα ποτήρι κρασί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα τους φτάσει και θα τους προσπεράσει στο τέλος.

 

Η ζωή του μετά την επιτυχία

 

Μετά του Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, ο Σπύρος Λούης γύρισε στο χωριό του και δεν πήρε μέρος σε κανένα άλλο αγώνα δρόμου. Προτίμησε να ζήσει μια ήρεμη ζωή, εργαζόμενος ως αγρότης , αλλά και ως τοπικός αστυνομικός. Ο Λούης πέθανε στις 26 Μαρτίου 1940 σε ηλικία 67 ετών.

 

ΦΑΝΟΥΡΗΣ ΡΟΔΙΤΗΣ